Tavasz a kertben

2020.02.12

Közeledik a tavasz, már kibújtak a hóvirágok és virágozni, éledni kezd a természet. Lassan elkezdődhetnek a munkálatok a kertekben. DE nézzük is át, miket kell ilyen tájban elvégeznünk, elvégeztetnünk egy díszkert esetén.

Fákat és bokrokat rendszerint eredményesen ültethetünk februárban, enyhe időjárás esetén. Viszont az örökzöldek esetében érdemes későbbi időpontot választani, hiszen ha nem elegendően meleg a talaj, akkor nehezen fejlesztenek új gyökereket és nem jutnak megfelelő mennyiségű nedvességhez. (A hideg szelek miatt a leveleik révén több nedvességet veszítenek, mint amennyit ilyenkor a gyökérzetükkel fel tudnak venni. Így nagy az esélye annak, hogy elpusztulnak.)

A metszések ugyan, már elkezdődtek helyenként, de aki tartott a februári fagyoktól, azoknál most márciusban meg kell ejteni a visszavágásokat, ifjításokat. 

A fákat, cserjéket, rózsákat és a kúszónövényeket ilyenkor tél végén, kora tavasszal ajánlják a szakirodalmak is megmetszeni.
 FONTOS, hogy figyeljünk oda milyen növények vannak a kertünkben. Hiszen vannak olyan cserjék, melyek nem igényelnek ebben az időszakban metszést. Számos dísznövény esetén is elmondható, hogy csupán a virágzás befejeztével kell őket majd megmetszeni.

Ha magunk végezzük a metszést, akkor ügyeljünk arra, hogy:

  • tiszta vágásokat ejtsünk
  • fertőtlenítsük a metszőollót, hogy ne vigyünk át betegségeket egyik növényről a másikra
  • rügy felett vágjunk, ne túl magasan

Gondolkodjunk előre!

Ha még nem tettük volna meg, most van az ideje leadni a szükséges növények rendelését. Vagy egyeztetnünk a kertészünkkel, hogy mit szeretnénk a kertünkbe.

Gyepek esetén,  most a legideálisabb a szegélyek kijavítása. 

Következő bejegyzésünkben a márciusi munkálatokról olvashatunk...