Rózsák metszése tavasszal

2020.02.25

Nagyon sok kertbarát, kerttulajdonos kérdezi különböző fórumokon, hogy mikor érdemes megmetszeni a rózsákat. Ősszel vagy inkább tél végén, kora tavasszal.
Saját tapasztalatok alapján és sok szakirodalom áttanulmányozása és a kollégákkal folytatott eszmecserék alapján inkább a kora tavaszi metszést szoktam ajánlani.

Az ok nagyon egyszerű. A egy kertbarátnak sok rózsája van a kertjében 30-40 db, vagy akár több, abban az esetben csupán a nagy zöld felülettől szabadítjuk meg a bokrokat. És hagyunk rajta bőven szemet/rügyet, hiszen nem tudhatjuk, hogy mennyire lesz kemény a tél, mennyire fog visszafagyni, fagyási sérüléseket szenvedni a növény.

Kora tavasszal viszont már látjuk, hogy milyen sérüléseket szerzett a növényünk, mennyire fagyott vissza egy-egy vesszője. Így egyszerűbb eldöntenem mit és meddig kell lemetszenem.

Akkor nézzük is át hogyan érdemes megmetszeni úgy a rózsánkat, hogy az bőven hozzon szép, illatos virágokat. Az időpont választás esetén, a legideálisabb amikor már nincsenek fagyok, a nedvkeringés még nem indult meg, és rügypattanás előtt járunk.

A nagyvirágú, tearózsabokrok metszése:

A vágásaink legyenek minden esetben tiszták, "átlósak" és rügy felettiek. Alul tettem be képeket, ennek egyszerűbb megértésére.

A legegyszerűbb ha levágjuk a vadhajtásokat, általában nagyon szépen látszik az alany és a nemes találkozása(az oltás,szemzés helye). Így egyszerű a dolgunk. Ami az alany felől sarjad, nő azt ki kell vágnunk, el kell távolítanunk. Azokat az ágakat, melyek belelógnak egy másik növénybe, rálógnak valamire, vagy befelé nőnek a korona felé szintén el kell távolítani. A beteg, sérült hajtásokat is távolítsuk el első körben. Ha fagyási sérülésről beszélünk, akkor a szárrészen a háncsrész megbarnul, így ebben az esetben a sérülés alatt 3-4 cm mélyen vágjuk le a szárat.

Beszélhetünk vastagabb és vékonyabb ágakról. A vastagabb ágakat hosszabbra olyan 4-6 szem/rügy magasságban vágjuk el, míg a vékonyabbakat 2-3 szem/rügy magasságban.

Ügyeljünk arra, hogy idős rózsák esetén vannak olyan szárrészek, melyek megfásodnak. Ezek esetében nem a talajfelszíntől kell 4-6 szemre/rügyre metszenünk, hanem a vékonyodó, fiatalabb részeitől kell számolnunk a 4-6 szemet/rügyet.Ez körülbelül 40-60 cm magasságban található.

 A futórózsák, polianta, floribunda és parkrózsák bokrait ritkítani kell. Az elöregedett, felkopaszodott és a kilógó, rálógó, nem odavaló ágakat kell kimetszenünk.

Mit is jelent a szem/rügy feletti metszés, hogyan végezzük helyesen?

Segítségképpen, hogy jobban érthetőbb legyen néhány képet is becsatoltam, hogy lássák miről is van szó a bejegyzésemben.

https://www.edenkert.hu/diszkert/viragagyasok/rozsak-szakszeru-metszese/5081/

https://filantropikum.com/igy-kell-helyesen-megmetszeni-rozsat-hogy-szep-viragokat-ontson-kertben/