Mit tegyünk a lehullott levelekkel?

2019.11.16

Az ősz egyik legszebb mozzanata mikor színesednek a fák és cserjék levelei és lehullva díszítik az erdő talaját, ezzel egyfajta arany szőnyeget képezve a kirándulóknak. De mi történik akkor, ha ez a csodás kép a kertünkben történik és ott már inkább bosszúságot okoz?

Mindenki számára egyértelmű, hogy akár saját magunk, akár a kertészünk összegereblyézi a lehullott leveleket vagy lombszívóval felszívja őket az érintett területről. Viszont mi történjen vele ha már összegyűjtöttük?

A városokban általánosságban nem megengedett a levelek elégetése, helyette komposztálót lehet igényelni már több önkormányzatnál. Viszont ezek a komposztálók eléggé kicsik hogyha van több lombhullató fánk, cserjénk az udvarunkon. Maga az ötlet kitűnő, hiszen a legjobb ha komposztot készítünk az összegyűjtött őszi lombból. Ez alól kivételt képez a dió és a vadgesztenye levele az allelopátia okán. Mivel a levelek gyorsan bomlanak, ezért viszonylag rövid időn belül kitűnő minőségű szerves anyaghoz juthatunk, melyet a kertünkben felhasználhatunk a későbbiekben. 

Sok településen ad az önkormányzat a zöld hulladékoknak egy kukát, és heti vagy havi rendszerességgel elszállítják. Ez is jó megoldás ha ténylégesen a komposztáló telepre szállítják, és nem a kommunális hulladékra fog kerülni. Viszont ha tehetjük saját kertünkben hasznosítsuk a lehullott lombot. Készítsünk belőle humuszt. Erre jó megoldás, ha őszi ásáskor a talajba forgatjuk. Hiszen tavaszig elkorhad, és gazdagítja, javítja a talajunkat. Ha szórunk rá egy kis komplex műtrágyát, egyrészt felgyorsítjuk a folyamatot, másrészt tápanyagutánpótlást is végzünk egy meneteben.

Vállalkozásunk a kerttulajdonosok szolgálatában áll. Így hogyha a kerttulajdonos nem szeretné komposztálni az összegyűjtött leveleket, vagy más módon hasznosítani, abban az esetben mi elszállítjuk a zöld hulladékkal. 

Számunkra nagyon fontos, hogy ne a kommunális hulladékba kerüljön, vagy esetleg erdőszélekre, külterületekre. Ezért az elszállítás után egy kijelölt helyre szállítjuk a zöld hulladékot, lombot és komposztálásra kerül.