Mindennek van határa

2019.08.29

Munkánk során sokszor felmerülő kérdés, hogy milyen távolságba szabad ültetni a bokrokat és fákat a telekhatártól, hogy azzal a szomszédaink lelki nyugalmát ne zavarjuk. 

Ezt egyszerűen úgy szoktuk megválaszolni, hogy minden növényt el kell képzelnünk már kifejlett állapotban, és így ebben az állapotában sem szabad zavarnia átlógó ágaival, törzsével a szomszéd telket, vagy árnyékolnia azt. Bizonyos esetekben arra is oda kell figyelnünk, hogy minimalizáljuk az áthulló levelek mennyiségét a szomszédos telekre. Hiszen ebből is egyre több probléma van évről-évre.

De ha szeretnénk pontosabban tudni, hogy mik is ezek az általánosan elfogadott távolságok, akkor a következőeket tartsuk szem előtt.

Első szabály ezek alapján, hogy a telekhatárra nem ültetünk! Az élő sövényeket, kisebb bokrokat  például levendula 80 cm-re, a nagyobb bokrokat például mogyoróbokor két méterre ültetjük. A kis és közepes növekedési erélyű fákat            3-4 m-re ajánlatos ültetni. Ezek általában gyümölcsfák. A nagyobb fákat, amiknek terebélyes lesz a későbbiekben a lombozata például, mint a diónak, szelíd gesztenyének, gesztenyének, tölgynek, stb. érdemes 5 m-re tenni a telekhatártól.

Fontos tudnivaló!

Az önkormányzatok a saját hatáskörükben ezeket a szabályokat módosíthatják, így érdemes ültetés előtt tájékozódni ezek felől. Ami a helyi falugazdászoknál megtehető.

 https://www.nak.hu/ugyfelszolgalati-irodak-es-falugazdaszok-telepulesi-elerhetosegei 

https://balintgazda.hu/aktualis-kert/szeptember/milyen-tavolsagra-szabad-a-fakat-es-bokrokat-a-telekhatartol-telepiteni.html

https://www.chrismadden.co.uk/cartoon-gallery/gardening-cartoon-using-a-leaf-blower-to-blow-leaves-into-neighbours-garden/