Halloween-i töklámpás

2019.10.13

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is a Halloween. Külföldön már nagy hagyománya van ennek a nagy, sárga töknek, melyből lámpásokat készítenek. Ez a népszokás Írországból ered és október 31-én este és éjjel ünneplik muzsikával, énekkel és táncokkal a házakban, utcákon, tereken. Majd ezt követi náluk is a Mindenszentek és a Halottak Napja. 

Magáról a töklámpásról az tartják, hogy elűzi a gonosz szellemeket. Egyes források szerint ez hazánkban sem újkeletű, hiszen régen a falusiak is készítettek töklámpásokat, melyeket tökfilkónak és tökvicsorgónak neveztek. Szintén a szellemek elűzése volt a cél és egymás ijesztgetése.

A tök étrendi szempontból tekintve kiváló: kevés kalória, sok szénhidrát, rengeteg karotin (az A-vitamin provitaminja), C-vitamin, foszfor, vas, réz stb. van benne.

Viszont, a tökfélék családjába számos - összesen mintegy 900 - faj tartozik. A nébih a napokan arra hívta fel a figyelmet, hogy bár közéjük soroljuk a dekorációra használatos dísztököket is, ezek emberi fogyasztásra alkalmatlanok, hiszen toxikus vegyületeket (kukurbitacinok) tartalmaznak. A kukurbitacinok rendkívül keserűek, hőrezisztensek, fogyasztásuk már kis mennyiségben (néhány falat vagy kiskanál) is komoly, kellemetlen tüneteket okoz (gyomorgörcs, hányás, hasmenés, kiszáradás).