Gyepszellőztetés

2019.09.22

Ahogy Poldi bácsi mondaná az Égig érő fűben, "Csak az a szép zöld gyep..." 

Mit is tehetünk annak érdekében, hogy valóban szép zöld gyepünk legyen?


A legfontosabb teendő ha szép gyepet szeretnénk, a gyepszellőztetés. Ezért érdemes tudni róla néhány dolgot, hogyha gondolkozik rajta, hogy megérné e az Ön kertjében is alkalmazni ezt a munkaműveletet. Természetesen a válaszom IGEN lesz. Lássuk is miért biztatom arra, hogy a gyepszellőztetés mellett döntsön.

        Már beállt gyepek esetén, (legyen az füvesített gyep, gyeptégla) a telet követően érdemes elvégezni az első gyepszellőztetést. Ennek a menete a következő, a megbízott szakember/kertész először fűgyűjtővel felszerelt fűnyíróval levágja a gyepet. Majd jöhet a gyepszellőztetés. Ez történhet gyepszellőztető gereblyével kis területek esetén, vagy gyepszellőztető gépekkel. Mind a két esetben annyit teszünk, hogy az elhalt fűrészeket fellazítjuk, kitépjük a talajból, a fű közül. Ezt nevezhetnénk gyep filcrétegnek is, hiszen emiatt a borítás miatt nem jut megfelelő mennyiségben tápanyaghoz, vízhez és levegőhöz az egészséges, növekedésnek indult pázsitunk, így egy idő után satnyul, sárgul, kiritkul és nem utolsó sorban teret enged a gyomnövényeknek.

      Amit érdemes tudni, hogy a moha nagy részétől is e módon megszabadulunk és valamennyi egészséges fűszálat is roncsolni fog, viszont ezt hamar kiheveri a gyepünk megfelelő gondozás mellett.

      A kikerülő elhalt növényi részeket, felszakított mohatelepeket és minden más nyesedéket el kell távolítani a területről. Ezt legegyszerűbben egy újbóli fűnyírózással tehetjük meg, mely a fűgyűjtőbe tökéletesen felszedni nekünk ezeket a kikerült maradványokat.

     Ha valóban precíz, elegáns, luxus gyepet szeretnénk, fontos utána a megfelelő tápanyagutánpótlás, hogy minél hamarabb regenerálódjon a füvünk. Továbbá ha szükséges alkalmazhatunk olyan gyomirtó szereket, mely a füvünket nem bántja viszont a nagy széleslevelű, kétszikű gyomok növekedését meg fogja gátolni.

     Ajánlott a gyepszellőztetést ősszel is megismételni. Sőt az esetben ha nem fűgyűjtős fűnyíróval fűnyíróznak a kertünkben, hanem mulcsoznak a fűbe a levágott nyesedékkel, akkor ajánlott az évi 3 alkalommal végzet gyepszellőztetés.

Összefoglalva a szép gyep nem csak attól függ mennyire drága és minőségi fűmagot vagy gyeptéglát vásároltunk. Hanem fontos gondoskodni a gyepszellőztetésről, a tápanyagellátásáról, az indokolt gombaölőszer vagy gyomirtó szer használatáról és nem utolsó sorban az öntözéséről.