Gyepek gondozása

2022.02.16

Mindenki szeretné ha szép zöld, egyöntetű, irigykedésre méltó gyepe lenne a kertjében. Viszont ahhoz, hogy ez létrejöjjön, ugyanúgy, mint a virágaink, a gyep is igényli a törődést.

A következőekben megpróbálom röviden összefoglalni az egész éves ápolását, gondozását a gyepeknek.

Január.

Az év ezen szakaszában a fű nem növekszik. Ezért ilyenkor úgy "gondozzuk" a legmegfelelőbben, ha nem járkálunk rajta, nem tapossuk.

Február.

Ha fagyott a talaj, vagy tocsog a vízben még szintén ne járkáljunk a gyepen.
Viszont, ha a talaj már nem fagyott, és nincs vízzel átitatva, akkor akár már most is kiigazíthatjuk a sérült gyepszegélyeket.

Március.

Ebben a hónapban már tervezhetjük az új gyepet. Újra füvesíthetjük az elnyűtt, kiritkult, kitaposott részeket. Viszont ha hideg az idő, a talaj túl nedves akkor toljuk el áprilisig ezeket a munkálatokat.
Ha az időjárás továbbra is enyhe, a pázsit már erős növekedésnek indult, elkezdhetjük a tavaszi nitrogéndús műtrágyázást és a gyomirtó kijuttatását. Ajánlott napjainkban már gyomirtó és tápanyag keveréket alkalmazni, ami már tartalmaz mohaölő szert is. Szintén elmondható, ha túl hideg van, akkor toljuk el egy hónappal ezeket a munkálatokat.

A legfontosabb dolog, amit ilyenkor a gyepünkért tehetünk, az a gyepszellőztetés. Hiszen az elhalt növényi részektől, a moháktól ilyenkor megszabadulhatunk és így egészséges, szép gyep fog növekedésnek indulni. 

Elhalt növényi részek, moha a gyepben
Elhalt növényi részek, moha a gyepben

A gyepszéleket ilyenkor is kiigazíthatjuk, ha korábban nem volt rá időnk. Ha elérte a fű a 8cm-es magasságot, akkor már az első fűnyírás is megejthetjük.

Figyeljünk oda a gombás betegségekre, melyek a füvünket/ gyepünket kiritkíthatják. Ez esetben forduljunk hozzáértő szakemberekhez. Az esetben ha van már kertészünk, akkor már ezeket ő mind tudja, és oda fog rá figyelni.

Április.

Ha úgy gyepet szeretnénk és még nem telepítettük, akkor most megtehetjük. Vessük el a fűmagokat, vagy telepítsünk gyeptéglát.

Az új gyep nyírása. A fűnyírógép kései legyenek élesek, hogy szép, tiszta vágás látszódjon, és ne kitépje/feltépje az új sarjadékot. A gyepet a melegedő időszaktól megkezdődően családi kertek esetén ajánlott hetente egyszer nyírni. És ugyanazt a vágási/nyírási magasságot tartani. 
A fű gyors növekedése során többször szorul tápanyagra, így egészen őszig rendszeresen el kell látni mohairtóval és gyomirtóval kevert tápanyaggal.

Az új pázsit növekedése
Az új pázsit növekedése

Május.

Ha az elhalt növényi részek, a száraz moha még a gyepünkben lenne, akkor feltétlenül gyepszellőztessünk.  A nagy levelű gyomnövényeket kezeljük le gyomirtóval. Ez feltétlenül olyan szer legyen, mely a gyepünket nem pusztítja el. Így kérjük szakember segítségét.

A gyepet nyírjuk heti rendszerességgel, időnként változtatva az irányokat, hogy biztosan ne legyen hullámos.

Június.

Egészen októberig folyamatosan, heti rendszerességgel vágjuk a füvet. A vágási magasságot a fű típusának, és növekedési ütemének megfelelően állítsuk be. 
Vízigényes a szép, zöld gyep, így gondoskodjuk, a megfelelő vízellátásáról. Ezt legegyszerűbben öntözőrendszer telepítésével tudjuk biztosítani. Ezt is érdemes hozzáértő szakemberekre bízni.

Figyeljünk a gyomnövényekre és a tápanyagellátásra.

Július.

Az előzőekben leírtakhoz hasonlóan, ügyeljünk a megfelelő vízellátásra, a fű rendszeres nyírására.

Augusztus.

Ebben a hónapban érdemes szemügyre venni tüzetesebben a pázsitunkat. Keressük a kiritkult, kikopaszodott foltokat. Távolítsuk el az esetleges vakondtúrásokat. Majd ősszel ezeken a részeken lehet elvégezni a felülvetést, pótlást.

Szeptember.

Ebben a hónapban már füvesíthetünk, hogy tavaszra szép gyepünk lehessen. Fűnyírás esetén már figyeljünk oda arra, hogy közeledik a tél, így "készítsük" erre fel gyepünket is. Itt az ideje az újabb gyepszellőztetésnek. Ami során az elhalt növényi részeket, mohákat eltávolítjuk, a gyökereket " meglevegőztetjük". Tápanyagozzuk meg a területet. Távolítsuk el a nagy termőtestű gombákat. Szakember alkalmazása esetén gombaölőket is lehet alkalmazni.

Október. November. December.

A "pihenés" időszaka. A kerti szerszámaink, gépeink karbantartásának ideje.

Viszont ha van egy jó kertésze, Önnek csak a pihenésre, a ház melegére és családjára kell koncentrálni.