Gyepápolás tavasszal

2020.02.27

Már korábban is írtam a gyepek ápolásáról, a gyepszellőztetésről. Ideje ezeket újra átbeszélni és áttekinteni mi is a tennivaló tavasszal a gyepünkkel, annak érdekében, hogy szép zöld, üde és sűrű legyen.

Most kezd a kora tavaszi időszakban újraéledni a gyep. Ilyenkor a legideálisabb kiegyenesítenünk a gyep szélét, kijavítanunk a megrongálódott gyepszegélyeket.


Levegőztessük meg a pázsitot!

https://www.szepzoldfu.hu/gyepszelloztetes.html
https://www.szepzoldfu.hu/gyepszelloztetes.html


Ezzel a művelettel javítjuk a vízelvezető képességét, és enyhítjük a felület tömöttségét. Eltávolítjuk az elhalt növényi részeket, felszaggatjuk, kigereblyézzük a mohát és elhalt gyökérzeteket. Erre alkalmas eszköz a gyepborona, fogazott henger. Viszont sokkal jobbat teszünk gyepünknek, ha szakemberekre bízzuk a munkát, akik kifejezetten erre a műveletre létrehozott eszközt használnak, gyepszellőztetőt. A gyepszellőztetés során lényegében egy menetben, kisebb erőfeszítéssel, hatékonyabban levegőztethetjük meg a pázsitunkat.

Ezt követően lehetőségünk van a felülvetésre, vagy csupán a kopasz foltok újrafüvesítésére.
Abban az esetben ha a gyep növekedésnek indult, sort keríthetünk az év első fűnyírására.

Annak érdekében, hogy gyepünk biztosan szép legyen, érdemes védekezni a gyomok és a moha ellen. Továbbá gyeptrágyákat kijuttatni, hogy a megfelelő tápanyagokat pótolva, azt hasznosítani tudja a növény. Ezzel is elősegítve az egységes, homogén zöld felület kialakulását.

Ha gyepünk kifejezetten rossz állapotban van már a nem megfelelő ápolás, karbantartás miatt, most érdemes előkészíteni a helyet az új pázsitnak. A jól elvégzett és gondos talajművelés alapvető fontosságú a jó minőségű, új gyepfelület eléréséhez.

HA nem magunk végezzük el a munkálatokat, kérjük meg kertészünket, hogy végezze el a gyepápolást, gyepszellőztetést a kertápolási munkák mellett.