Gyepápolás. Gyomok és a moha kiirtása

2020.02.26

A gyepeket érintő legnagyobb probléma a gyomosodás, mohásodás. Ez a probléma a gyep kifoltosodását, homogenitásának elvesztését, pusztulását okozza. Leghatékonyabban talajműveléssel és kémiai vegyszeres védekezéssel tehetünk ellene. 


Gyomos, mohás gyepfelület
Gyomos, mohás gyepfelület

Először tekintsük át mit tehetünk  annak érdekében, hogy csökkenjen a gyomok száma és eltűnjenek a pázsitunkból. Gyomok irtása:

  • Fűnyírás előtt átgereblyézhetjük a területet legyező alakú gereblyével, melynek hatására az alacsony növésű gyomokat (mint például a veronika) felemeljük és fűnyírózás közben könnyebben levágják a pengék. 
  • A karógyökerű gyomokat (gyermekláncfű,lósóska) úgy írhatjuk ki, hogy például leásunk 8 cm mélyre és ott elvágjuk a gyökerüket. Viszont sokkal egyszerűbb és hatékonyabb megoldást jelentenek napjainkban a szelektív gyomirtó szerek gyepekre. Jelenleg három hatásos szert lehet kapni, hatóanyaguk megegyezik egyedül talán az árukban és a kijuttatás mennyiségében vannak kiemelkedő különbségek. Összességében bármelyiket is válasszuk, a széles levelű kétszikű gyomnövényeket tudjuk velük kiirtani a gyepünkből. Ha szükséges ismételjük meg a kezelést és végezzük el a felülvetést, ott ahol ezek a növények elhelyezkedtek.
  • Takarítsuk el a giliszta- és ha van akkor a vakondtúrásokat. Ezt egy egyszerű gereblyézéssel könnyen megoldhatjuk, a lényeg, hogy terítsük szét a földkupacokat egyenletesen.

https://www.gazdabolt.hu/szaktanacsadas/9-gyep-es-gyepapolas/14335-allat


A moha irtása

Amikor a gyepünk mohásodni kezd, elegendőnek bizonyulhat egy gyepszellőztető gereblye alkalmazása, és az öntöző rendszerünk pontosabb beállítása, hogy ne legyen sokáig nedves a talajfelület. Viszont ha már ez a módszer sem használ, akkor érdemes mohairtót alkalmazni, például gyephomokot, vas-szulfátot tartalmazó folyadékot. A moha először elfeketedik, majd megbarnul. Ezután érdemes kigereblyézni ezeket az elhalt részeket. Három hét múlva ismételjük meg az eljárást azokon a helyeken ahol a moha újra feltűnik.

Összességében elmondható, hogy fontos gyomtalanítani és táplálni a füvet egyszerre. Nem csak időt spórolunk meg vele, de ezen kombináció alkalmazásával jót teszünk gyepünknek. Ajánlott olyan készítményeket alkalmazni, melyek már egyszerre tartalmazzák a szelektív gyomirtót és a tápanyagot. Vagyis a gyomok gyengülni, pusztulni fognak a talajukban, amíg a pázsitunk erősödik, fejlődik és újra teret nyer a gyomokkal, mohával szemben.