Gyep kisokos

2022.02.17

A gyep tavaszi táplálása

Amint már enyhül az idő és kezdődik tavaszodni, érdemes elkezdeni a gyep tápanyag utánpótlását. Ehhez a növekedést és a gyökérképződést elősegítő, magas nitrogén- és foszfáttartalmú tavaszi- és nyári trágyát használjunk. Általában a gyeptrágyák folyékony alapú készítmények. Viszont ha a port vagy őrleményt szeretnénk kijuttatni, esetleg granulátumot, akkor várjunk ki egy olyan napot, amikor a fű száraz, de a talaj nedves, így a műtrágya megköt a talajon. Ha két napon belül nem esne az eső, abban az esetben öntözzük meg a gyepet, hogy bemosódjon a trágya a talajba. Abban az esetben ha rendelkezünk öntözőrendszerrel, természetesen ez a művelet nem indokolt.

Csupasz foltok kezelése, újrafüvesítése

Csupasz foltok viszonylag könnyen kialakulnak. Például a gyom elnyomja a füvet, vagy egy tárgy elfedi egy részét a pázsitnak. Legyen bármi is az ok, a fű fény hiányában elpusztul. Előfordulhat, hogy kilöttyen, vagy nagyobb dózisban kap trágyakoncentrátumot, vagy egyéb kemikália éri a füvet, esetleg rosszkor öntözzük és ezek mind a gyep kiégéshez vezetnek. Szerencsére ezeken a helyeken a fűmag újra vetésével helyreállíthatjuk a gyep állapotát.

1. lépés Elsőként lombseprűvel menjünk végig a területen. Fésüljük át alaposan vele a talajt, kotorjuk ki az elhalt növényi részeket, kiszáradt gyökereket és lazítsuk fel a talajt. Döfjük bele a villát a talajba és törjük fel a felszínt. Ezzel javítjuk a talaj állagát.

2.lépés Gereblyézzük fel a talajt 1-2 cm mélységben, hogy egyenletessé tegyük a felszínt, és előkészítsük a megfelelő minőségű magágyat.

3. lépés Vessük el egyenletesen a fűmagot, majd sekélyen gereblyézzük be.

4.lépés Öntözzük meg a területet, ne száradjon ki a talaj sosem teljesen. Ne lépjünk a füvesítés helyére. Fontos, hogy még ne fűnyírózzuk le amíg 2-3 cm-es.

Látja mennyi minden szükséges egy minőségi gyephez? Ugye milyen sok munkamenetnek tűnik? És ennél is több időt vesznek ezek a munkafolyamatok igénybe ha jó eredményt szeretnénk elérni.
Keressen fel minket, kérjen egyedi árajánlatot és mi ezeket a munkákat Ön helyett elvégezzük! Természetesen csapatunk már professzionális gépekkel , hozzáértéssel dolgoznak!