Amerikai lepkekabóca a kertben

2019.09.15

Napjainkban már nem jelent jelent nagy meglepetést, ha találkozik kertjében a lepkekabócákkal. Hamar elterjedtek hazánkban és minden növényen nagyon jól érzik magukat. Viszont a kerttulajdonosok többségének bosszúságot okoznak fürge mozgásukkal, és a növényi részeken hagyott fehér viaszos váladékukkal.

Szerző: Fráter Szabolcs, izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0

Maga az állat könnyen felismerhető, nem összetéveszthető más kabócákkal. Testük oldalról lapított, szárnyukat háztetőszerűen összecsukják. Nagyságuk 5-8 mm. Szürkés, piszkosfehér színű szárnyuk van, melyeket sötét szürke pontok díszítenek és erőteljes sárga szemeik vannak. Ha megszeretnénk érinteni őket eleinte kitérő mozgást végeznek, majd elpattannak és szárnyra kapnak.

Metcalfa pruinosa Szerző: Károlyi Balázs, izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0

Szerző: kanocpapa, izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0

A rovar tojás állapotban a fás szárú növények kérgén telel át. Az 1-5 mm nagyságú lárvák a levelek fonákán az erek mentén, frissen növő hajtásokon kolóniákban élnek. Jelenlétükre a lárvákon lévő hófehér viaszszálak és a viaszváladék hívja fel a figyelmet. A lárvák zavarásra szintén pattanva menekülnek. 
Ezt a fehér váladékot már május végétől gyakran láthatjuk a tápnövényei levelén, szárán. A kifejlett lepkekabócák júliustól már megfigyelhetők, repülni is képesek, így könnyen és gyorsan terjednek.  

Szívogatásával általában nem okoz különösebb kárt a növényen, viszont a lárvák és a nimfák által nagy mennyiségben termelt viaszváladék és mézharmat annál több kellemetlenséget eredményez. Hiszen a mézharmaton megtelepedhet a korompenész. Ez egy gomba, mely fekete bevonatot képez a növényi részeken és a növény alatt elhelyezkedő tárgyakon. (Nyaranta gyakran autókon is megfigyelhető, ha korompenészes fa alatt parkoltak.) Rajzásuk július közepétől nyár végéi tart.

https://agrarvilag.hu/hirek/korompenesz-mi-okozza/


Leggyakrabban károsított növényfajok az ostorfa, juhar, kőris, hárs, platán, vadgesztenye, borostyán, de közel 100 tápnövénye között gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek. 

A védekezés lehetőségei:

• A fehér viaszos telepeket a fertőzött hajtással együtt folyamatosan vágjuk le, és zsákban gyűjtve távolítsuk el a kertből, semmisítsük meg. Ezzel a módszerrel a kártevő felszaporodása megelőzhető, illetve az egyedszáma egyensúlyban tartható

• Kémiai védekezésre a május végi, június eleji időszak ajánlott, amikor a tojásból kikelő lárvák és a belőlük fejlődő nimfák testét még nem borítja sűrű, pelyhes viaszbevonat. Ilyenkor egy olajos lemosás segít. A védelmet jelentő viaszréteg kialakulása után a permetezés már nem maradéktalanul eredményes, de még ekkor is ajánlott elvégezni. A kifejlett lepkekabócákat nehéz véglegesen elpusztítani, ugyanis a permetcsepp hatására már el is pattannak a növényről. Figyelembe véve a kártevő biológiai sajátosságait a felszívódó hatású készítmények közül a tiametoxam, acetamiprid hatóanyagú, a kontakt hatású szerek közül a deltametrin, lambda-cihalotrin hatóanyagú növényvédő szerek alkalmazhatóak. Célszerű a permetlébe tapadásfokozó adalékot is keverni.

Tél végén enyhe, fagymentes napon olajtartalmú (Agrol, Biola, Vektafid A) szerrel végzett lemosó permetezés a lepkekabóca fákon telelő tojásait elpusztítja.