Selyemfényű puszpángmoly

2019.06.10

A selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis) egyre nagyobb gondot okoz a buxus tulajdonosoknak. Még a gyakorlott kertészeknek is meggyűlik vele a bajuk. Ugyan nem régóta van hazánkban ez a kártevő, de már most hírhedt tetteiről.

Először ismerjük meg hogyan is néz ki és milyen az életmenete ennek az állatnak. Majd ezek alapján hogyan, mikor és mivel védekezhetünk ellene, hogy buxusaink szépen pompázzanak.

A selyemfényű puszpángmoly (Cydalima persperctalis) Európában, és így hazánkban sem őshonos faj. Eredeti előfordulási helye Kelet- Ázsia. Hazánkban először 2010-ben észlelték Nyugat-Magyarországon, majd röpke 6 év alatt már az egész ország területén megtalálható volt.

A lepke szárnyainak alapszíne fehér, enyhén lilásan irizáló és fémesen csillogó barna szegélye van. Esetenként az alapszín világos barna, viszont mindkét esetben az elülső szárny közepe táján fehér félhold alakú folt található.

Tápnövényük a Buxus fajok. A károsítást a hernyói végzik. A hernyói zöldes alapszínűek és fekete mintázat található rajtuk, mint ahogy a mellékelt képeken is látszik. Könnyen felismerhetőek.

A kikelő hernyók eleinte csak a levelek felszínén hámozgatnak, majd  a későbbiekben  a leveleket már teljesen elpusztítják és a hajtásokat tarra rágják, lekopaszítják.

Védekezés.

Június elejétől érdemes figyelni a lepkéket, esetenként aki megteheti csapdázni őket. Ezzel is könnyítve a védekezés időpontjának megválasztását.
Továbbá a bokrokat is érdemes átnézni a telelésből előbújt hernyók miatt. 3 nemzedéke is kifejlődhet, így érdemes a nyári hónapokban folyamatosan figyelni bokrainkat.

Fiatal hernyók ellen a diflubenzuron hatóanyagú Dimilin 25 WP-t szokták alkalmazni közterületeken. A kijutatott szernek érintkeznie kell a lárvákkal (hernyókkal), tehát nagy nyomással a bokrok belsejébe kell bejuttatni a rovarölőszert. 

Ha későn vettük észre, hogy Buxusainkat már károsítják, akkor a nagyobb hernyók ellen a Decis Mega + Mospilan 20 SG kombináció is eredményes lehet. Mindenképpen keverjenek tapadásfokozó szereket is a permetléhez.


Fontos! A Decis Mega és a Dimilin 25 WP II. kategóriás növényvédőszer, így ha Ön nem rendelkezik érvényes zöld kis könyvvel (II. kategóriás engedély), akkor kérje szakember segítségét!


https://www.edenkert.hu/novenydoktor/aktualis-novenyvedelmi-munkak/puszpangmoly-tavaszi-hernyok/5819/

https://www.csalomoncsapdak.hu/5kartevoklatinnevszerint/pdffajonkentik/selyemfenyupuszpangmoly.pdf