Blog

 

Gyep kisokos

2022.02.17

Amint már enyhül az idő és kezdődik tavaszodni, érdemes elkezdeni a gyep tápanyag utánpótlását. Ehhez a növekedést és a gyökérképződést elősegítő, magas nitrogén- és foszfáttartalmú tavaszi- és nyári trágyát használjunk. Általában a gyeptrágyák folyékony alapú készítmények. Viszont ha a port vagy őrleményt szeretnénk kijuttatni, esetleg...

Mindenki szeretné ha szép zöld, egyöntetű, irigykedésre méltó gyepe lenne a kertjében. Viszont ahhoz, hogy ez létrejöjjön, ugyanúgy, mint a virágaink, a gyep is igényli a törődést.

Már korábban is írtam a gyepek ápolásáról, a gyepszellőztetésről. Ideje ezeket újra átbeszélni és áttekinteni mi is a tennivaló tavasszal a gyepünkkel, annak érdekében, hogy szép zöld, üde és sűrű legyen.

A gyepeket érintő legnagyobb probléma a gyomosodás, mohásodás. Ez a probléma a gyep kifoltosodását, homogenitásának elvesztését, pusztulását okozza. Leghatékonyabban talajműveléssel és kémiai vegyszeres védekezéssel tehetünk ellene.

Nagyon sok kertbarát, kerttulajdonos kérdezi különböző fórumokon, hogy mikor érdemes megmetszeni a rózsákat. Ősszel vagy inkább tél végén, kora tavasszal.
Saját tapasztalatok alapján és sok szakirodalom áttanulmányozása és a kollégákkal folytatott eszmecserék alapján inkább a kora tavaszi metszést szoktam ajánlani.

Közeledik a tavasz, már kibújtak a hóvirágok és virágozni, éledni kezd a természet. Lassan elkezdődhetnek a munkálatok a kertekben. DE nézzük is át, miket kell ilyen tájban elvégeznünk, elvégeztetnünk egy díszkert esetén.

Az ősz egyik legszebb mozzanata mikor színesednek a fák és cserjék levelei és lehullva díszítik az erdő talaját, ezzel egyfajta arany szőnyeget képezve a kirándulóknak. De mi történik akkor, ha ez a csodás kép a kertünkben történik és ott már inkább bosszúságot okoz?

1. Keressünk érett tököt, mert azt könnyebb lesz kivájni. Az erős, jól csatolt törzs az egészség jele, ilyen tököt válasszunk! Nézzük meg, hogy szilárdan álljon a földön, megakadályozandó, hogy a halloween tök felboruljon.

Vannak napok amikor éppen nem kint tevékenykedünk. Ilyenkor jut idő a különböző kreatív dolgokra, melyek szintén díszítik kertünket vagy házunkat esetleg teraszunkat.

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is a Halloween. Külföldön már nagy hagyománya van ennek a nagy, sárga töknek, melyből lámpásokat készítenek. Ez a népszokás Írországból ered és október 31-én este és éjjel ünneplik muzsikával, énekkel és táncokkal a házakban, utcákon, tereken. Majd ezt követi náluk is a Mindenszentek...

https://gardensface.business.site
https://gardensface.business.site